Minimal İnvaziv Cerrahi Nedir , Çeşitleri Nelerdir? Laparoskopik, Endoskopik ve Robotik Cerrahi Nedir?

Minimal İnvaziv Cerrahi (MİC) Nedir?

Minimal İnvaziv Cerrahi, açık cerrahiye kıyasla daha az girişimsel yaklaşımdır. Bu işlem küçük kesilerden cerrahi alet ve teleskopları operasyon yapılacak bölgeye ilerletmek ve bu aletleri kullanmak suretiyle yapılmaktadır. Bu yöntemin avantajları daha az ameliyat ağrısı, daha az ameliyat izi, daha az hastanede yatma ve daha hızlı günlük aktivitelere dönüştür. Bu operasyonları yapan cerrahın hem bu robotik operasyonlar hakkında hem de klasik açık operasyonlar hakkında çok iyi tecrübesinin olması lazımdır. MİC her hasta için uygun değildir. Cerrahınız hangi durumlarda bu yöntemin en iyi seçenek olabileceği hakkında size bilgi verecektir.

Minimal İnvaziv Cerrahi Çeşitleri Nelerdir?

Minimal İnvaziv Cerrahi çeşitlerini kabaca üçe ayırmak mümkündür. Bunlar;

1. Laparoskopik Cerrahi: MİC’in en yaygın formudur. Laparoskopide cerrah başlangıçta hastanın cildinde küçük kesiler yapar. Bu kesilerden trokar adı verilen çalışma kanalları yerleştirilir. Daha sonra laparoskopik aletler ve vücudun içini görmeyi sağlayan ışıklı teleskop bu kanallardan ilerletilir ve operasyon yapılacak bölgeye ulaşılır. Yapılacak operasyon şekline ve cerrahın tercihine göre ameliyat hastanın önünden, arkasından veya yanından yapılabilir. Bu yöntem ürolojide böbrek, üreter, mesane ve prostat gibi organlarının ameliyatında başarıyla uygulanmaktadır. Ancak aletlerden kaynaklanan problemler, beceri eksikliği ve derinlik algısının olmaması gibi dezavantajları vardır.

2. Endoskopik İşlemler (Endoüroloji): Bu tip cerrahide vücudun doğal açıklıkları kullanılmaktadır. Ürolojide yapılan bu türden işlemler sistoskopi (mesanenin içine bakmak), üreterorenoskopi (üreter ve böbreklerin içine bakmak) ve perkütan nefroskopidir (sırt cildinde yapılan kesilerden böbreğe ulaşıp böbreğin içine bakmak). Bu tür endoskopik işlemler mesanedeki, üreterlerdeki ve böbreklerdeki taşlar, idrarın mesaneden geri böbreklere kaçması durumu olan vezikoüreteral reflü ile üriner sistemi tıkayan durumların (üreteropelvik bileşke darlığı, üreterovezikal bileşke darlığı, üreter ve üretra darlıkları) tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

3. Robotik Cerrahi: Minimal invaziv cerrahi alanında en heyecan verici işlemlerden birisidir. Bu yöntem cerraha, klasik laparoskopide olmayan, operasyon sahasını daha iyi kontrol ve görme imkânı sağlamaktadır. Cerrahın her türlü ince bilek, el ve parmak hareketleri hastanın vücudunda olan robotik aletlere yansıtılmaktadır. Bu yansıtma karmaşık üroloji ameliyatlarını yapmada cerraha büyük kolaylıklar sağlamaktadır.