Ürolojide Nerelerde Robot Kullanılmaktadır? Ülkemizde Yaygın Mıdır?

Ürolojide Nerelerde Robot Kullanılmaktadır? Ülkemizde Yaygın Mıdır?

Robotik Sistemler Üroloji Alanında Hangi Hastalıklarda Uygulanmaktadır?

Erişkinlerde böbrek, böbrek üstü bezi, üreter, mesane ve özellikle prostatın kanser ameliyatları ile bu organlara ait işlev bozukluğuna neden olan tıkanıklık (obstruksiyon) durumlarında uygulanan her türlü yeniden şekil verme (rekonstruksiyon) ameliyatları robotik sistemle başarıyla yapılmaktadır.
İkinci grup hasta ise çocuklardır. Çocuklarda da yine yapılabilirliği ve güvenilirliği gösterilmiş birçok ameliyat tarif edilmiştir. Çocuklarda en sık yapılan robotik operasyon üreteropelvik bileşke tıkanıklığı için yapılan piyeloplastidir. Diğer işlemler ise nefrektomi, heminefroüreterektomi (üreter ve böbreğin çalışmayan yarısının çıkartılması), mesaneden üreterlere idrar kaçması durumu olan vezikoüreteral reflünün düzeltilmesi (üreteral reimplantasyon), üreterin idrar torbasına giriş yerinde darlık olması durumu olan üreterovezikal bileşke darlığının düzeltilmesi (üreteral reimplantasyon), mesane divertikülünün çıkartılması (eksizyon), mesane büyütme operasyonu (ogmentasyon) ve apendikovezikostomiyi sayabiliriz.

Ülkemizde Robotik Ürolojik Ameliyatlar Hangi Merkezlerde Yapılmaktadır?

Ülkemizde yaklaşık 36 merkezde çok çeşitli robot ameliyatları yapılmaktadır. Bunların nerdeyse tamamına yakınında ameliyatlar erişkinlerde yapılmaktadır. Çocuklarda yapılan robotik ürolojik ameliyatlar Türkiye’de henüz çok yaygınlaşmış ameliyatlar değildir ve ülkemizde sadece birkaç merkezde yapılmaktadır.