Uzun Üreter Darlıklarında Robot; Robotik Boari Flap

Uzun Üreter Darlıklarında Neler Yapılabilir? 

Kısa üreter darlıklarda uç uca anastomoz yeterli olabilmektedir. Uzun darlıklarda veya çok sayıda darlık olması durumunda gergin olmayacak şekilde uç uca anastomoz mümkün olmayabilir. Bu durumda ileal üreter, apendiks, transüreteoüreterostomi veya ototransplantasyon gibi daha karmaşık operasyonlar gerekebilir. Bukkal mukozal graftler de kompleks üreter darlıklarında kullanılabilir. Bu işlemleri yapmada açık, laparoskopik ve robotik yöntemler tarif edilmiştir.

 

Üreter Darlıklarında Mesane Mukozası Kullanma (Boari Flap)

Boari flep üreterin mesaneden kaldırılan bir flep ile anastomozunu içeren, uygulaması kolay, komplikasyon oranı düşük ve ameliyat sonrası mesane kapasitesinde önemli bir küçülme yapmayan sonuçları iyi bir ameliyat şeklidir. Genelde açık ve nadiren laparoskopik veya robotik olarak yapılabilir.

 

Robotik Boari Flap Nasıl Yapılır?

Üreter darlıklarında robot çok etkili bir tedavi alternatifidir ve büyük kesilere gerek kalmaksızın küçük kesilerle üreterdeki darlıkların tamiri mümkündür. Darlığın olduğu kısmın hemen üzerinde batına optik için 1 adet, robot kolları için 2 adet ve asistan için 1 adet olmak üzere toplam 4 adet trokar (çalışma kanalı) yerleştirilerek bu ameliyat kolaylıkla yapılabilmektedir.

48 yaşındaki bu hastamızın sağ üreterinin alt 1/3 kısmı tamamen tıkanmıştı (sol alt resim kırmızı ok). Hastamızın mesanesini kullanarak üreter tamiri için parça (Boari flap) hazırladık (sağ üstteki resim mavi ok) ve tüp şeklini verip sağlam üretere ağızlaştırdık (sağ alttaki resim kırmızı ok) (resim 1).



Resim 1:
Robotik Boari flap operasyonu. Sol üstte operasyon tekniği ve sol alt resimde sağ üreter 1/3 alt kısmındaki darlık (kırmızı ok). Boari flap hazırlanıp (sağ üstteki resim mavi yıldız) ve tüp şekli verildikten sonra (sağ alttaki resim mavi yıldız) sağlam üretere ağızlaştırılır (sağ alttaki resim kırmızı ok).