Üreter Darlıklarında Robot; Robotik Üreteroüreterostomi

Üreteroüreterostomi Nedir?

Üreterlerin uc uca ağızlaştırılmasıdır. Üreteroüreterostomi çeşitli nedenlerle yapılabilir. Ya doğumsal bir anomali olan çift üreteri olan sistemde üreterin biri normal yerinde diğeri anormal yerleşimli (ektopik) ise, bu ektopik üreterin normal yerleşmlş üretere uç-yan ağızlaştırma şeklinde ya da üreter darlıklarında yapılan uç-uca anastomoz şeklindedir. Literatürde çok hasta olmamakla birlikte laparoskopik üreteroüreterostominin doğumsal anomalili çocuklarda güveni ve etkili olduğu ifade edilmektedir.

 

Üreter Darlıklarında Üreteroreterostomi Nasıl Yapılır?

Üreter darlıklarında uç-uca üreterostomi uygulanır. Açık, laparoskopik veya robotik olarak yapılabilir. Açık operasyonda ya uzun bir orta hat kesisi ya da birden fazla kesi gerekebilir. Orta üreter rekonstruksiyonlarında portların yerleşimi piyeloplastideki yerleşimlerine çok benzer. Sadece darlık seviyesine göre portların yerleşimi piyeloplastidekine göre daha aşağı yerleşimlidir. Dar segment eksize edilir, üreterin karşı uçları spatule edilerek genişçe anastomoz yapılır.

 

Robotik Üreteroüreterostomi Nasıl Yapılır?

Biz çocuklarda üreter darlıklarında robotu kullanıyoruz. Üreteroüreterostomi için genel olarak batından yaklaşımı tercih ediyoruz. Üreter darlık operasyonlarında en önemli ve sıkıntılı aşama, darlığın gerçek lokalizasyonunu tespit etmektir. Bu amaçla farklı yöntemler yapılabilir. Biz fleksible üreterorenoskopu kullanıyoruz. Örneği daha önce distal üreter taşı için üreterorenoskopik girişim yapımış 14 yaşındaki bir erkek olgu, hidroüreteronefroz nedeniyle tarafıma refere edilmişti. Yapılan üreterorenoskopide orta üretere yakın üreterde darlık tespit edildi. Hastaya operasyon kararı verildi. Hastaya öncelikle litotomi pozisyonunda üreter giriş kılıfı yerleştirildi (resimde kırmızı ok). Sonra hastaya yan pozisyon verildi ve robot trokarları yerleştirildi (Resim 1).


Resim 1:
Üreter darlığında pozisyon verilmesi sonrası trokarların ve üreter giriş kılıfının (kırmızı ok) görünümü

 

Üreter bulunup hazırlanınca üreter giriş kılıfından fleksible üreterorenoskop ilerletildi. Üreter darlığının olduğu seviyede fleksible üreterorenoskopun işığı batın içerisinden çok rahat izlendi (beyaz ok, resim 2A), sol üst ve darlık yeri tam olarak belirlendi. Üreterin dar segmenti eksize edildi (resim 2B). Üreter uçları spatüle edildi (resim 2C) ve  uç uca anaostomoz yapıldı (mavi ok, resim 2Ç). Hastanın 2 yıla yakın takip süresince herhangi bir problem yaşanmadı ve hidronefrozu düzeldi. 


Resim 2.
A: Fleksible üreterorenoskopun ışığının darlık seviyesinde batından izlenmesi (beyaz ok)
B: Dar segmentin hemen üstünden üreterin transeksiyonu
C: Serbest üreter uçlarının spatüle edilmesi (yıldız; proksimal üreter  )
Ç: Üreter uçlarının uç-uca anastomozu (mavi ok)